Fra matsvinn til matpakker

Noe av det vi spiser og drikker mest i forhold til mange andre land i verden er blant annet fisk, kaffe, melk og avokado! God mat og drikke er viktig for at både små og store kropper skal ha energi gjennom hele dagen og yte godt. Men vi kaster også mye mat. Faktisk kaster hver nordmann 42,5 liter mat hvert år! Og av all mat som produseres i hele verden, kastes omtrent en tredel. Matsvinn er et kjempestort problem og står for hele 10% av de menneskeskapte klimautslippene.

Men hva kan vi gjøre med det? Det aller enkleste er å planlegge måltider bedre og kaste mindre mat ved å bruke maten før den blir så dårlig at den må kastes. I Norge kaster vi mest brød og bakevarer, middagsrester, frukt og grønt, og meieriprodukter. Derfor har vi laget noen matpakkeoppskrifter hvor vi bruker typiske matvarer vi kaster til matpakka.

Oppskriftene er fleksible og lagt opp til at du kan bruke fyll eller topping av eget ønske, avhengig av hva som finnes i kjøleskapet fra før av og hva som kanskje bør brukes opp fort.

Under finner du først en introduksjonsvideo om matsvinn og hvorfor vi bør bekjempe det sammen. Deretter finner du fem deilige matpakkeoppskrifter!

 

Intro
Brødvaffel
Brødrull
Muffinspai
Eggerull
Yoghurt

 

.