Skolelyst™ og Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen

TINE ønsker at skolebarn skal få tilbud om god og næringsrik mat og drikke i løpet av skoledagen. Skolemåltidet er også en viktig sosial arena, og et hyggelig, felles måltid kan bety mye for trivsel på skolen.

Vi tilstreber å ha et sortiment som er i tråd med «Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen». For enkelte produkter er det imidlertid utfordrende å komme innenfor de veiledende retningslinjene når vi også skal ta hensyn til  smak. Hvis det ikke smaker godt er det færre som ønsker det til skolematen. Melk og meieriprodukter er kilde til blant annet kalsium og proteiner, som bidrar til at barns bein skal vokse og utvikles normalt, og vi mener at alle produktene i Skolelyst™ kan inngå som en del av et ellers sunt og variert kosthold, og en aktiv livsstil.  

Her sammenligner vi produktene i Skolelyst™ med retningslinjene for mat og måltider i skolen.

Retningslinjer HVIT MELK

«Elevene bør tilbys ordninger som sikrer tilgang til skummet melk, lettmelk med 0,7 prosent fett eller mindre eller lettmelk til måltidene». 
TINE tilbyr vanlig hvit melk gjennom Lettmelk 1% fett og Lettmelk 0,5 % fett. Lettmelk 0,5 % fett er i tillegg beriket med vitamin D.
 
«Laktoseredusert og/eller laktosefri hvit melk er fullverdige alternativ for dem som har nedsatt evne til å fordøye laktose».
TINE tilbyr laktosefri hvit melk. Lettmelk Kakao og Økologisk Lettmelk med Bringebærsmak er også laktoseredusert. Les mer om de smaksatte variantene under “retningslinjer smaksatt melk”. 

Retningslinjer SMAKSATT MELK

“Dersom skole/SFO ønsker å tilby smaksatt melk bør denne være uten tilsatt sukker og tilbudet av de vanlige hvite melketypene bør samtidig opprettholdes”.
TINE tilbyr to varianter smaksatt melk, Lettmelk Kakao (laget på melk med 0,7% fett) og Lettmelk med jordbærsmak (laget på melk med 1% fett). Lettmelk Kakao er beriket med vitamin D. Begge variantene er uten tilsatt sukker, men har et naturlig innhold av sukker fra melk. De er også laktoseredusert.

Retningslinjene JUICE

“Dersom juice tilbys bør enhetene ikke overstige 250 ml. Tilbud av juice bør begrenses, spesielt for de yngre elevene. Ett glass bør være standard når juice tilbys. Nektar er tilsatt vann og sukker og bør ikke tilbys (på linje med saft, brus og is-te)». 
TINE tilbyr to varianter fruktdrikk, Fruktdrikk Eple og Appelsindrikk. Begge enhetene er på 250 ml. Fruktdrikkene er tilsatt 20 prosent vann for å gi den milde gode smaken barna liker, er uten tilsatt sukker, men har et naturlig innhold av fruktsukker. En fruktdrikk kan inngå som én av de anbefalte «fem om dagen» av frukt og grønt.

Retningslinjene YOGHURT

«Dersom skole/SFO ønsker å tilby meieriprodukter utover melk, bør Nøkkelhullet benyttes til å veilede til gode valg. For eksempel kan yoghurt få Nøkkelhullet dersom fettinnholdet er høyst 1,5 gram per 100 gram vare (gjelder all yoghurt) og tilsatte sukkerarter er høyst 4 gram per 100 gram vare (gjelder yoghurt tilsatt smak)». 
TINE tilbyr Yoghurt Vanilje. Den har 4 % tilsatt sukker og et fettinnhold på 3 %. Yoghurten oppfyller ikke nøkkelhullkravet på fettinnhold, men er innenfor kravet på tilsatt sukker. Det er utfordrende å lage en yoghurt i tråd med nøkkelhullkriteriene, som samtidig faller i smak. TINE har tidligere hatt en nøkkelhullmerket yoghurt, men denne måtte tas ut av produksjon på grunn av lav etterspørsel. Vi jobber imidlertid hele tiden med å videreutvikle produktene våre. 

Retningslinjene HAVREGRØT og KORNBLANDINGER

“Det bør brukes brød- og kornprodukter med mye fiber og fullkorn og lite fett, sukker og salt. 
... Havregrøt og grove kornblandinger er sunt og kan tilbys som et alternativ til brødmåltidet.
Det samme kan knekkebrød basert på fullkorn. En del frokostblandinger kan imidlertid
inneholde mye tilsatt sukker. Bruk derfor Nøkkelhullet og Brødskala’ n som hjelpemidler”.

TINE tilbyr en havregrøt med jordbær og granateple. Det finnes ikke nøkkelhullkriterier for produkter med to komponenter, som denne havregrøten er et eksempel på. Havregrøtbasen alene kvalifiserer for nøkkelhullsmerket, men produktet går over nøkkelhullkravene for sukkerarter i havregrøt på grunn av syltetøyet.

Retningslinjene FRUKT og GRØNNSAKER

 «Elevene bør tilbys ordninger som sikrer tilgang til grønnsaker, frukt eller bær på skolen hver dag”. 
TINE tilbyr epler i biter og minigulrøtter. Foreløpig er eplebiter kun tilgjengelig for skoler på Østlandet, og minigulrøtter er kun tilgjengelig for skoler på Østlandet, i Oppland og Bergensområdet. Vi ønsker imidlertid å utvide tilbudet.

Retningslinjene BRUS, SAFT og ANNEN DRIKKE tilsatt sukker

«Brus, saft og annen drikke tilsatt sukker eller søtstoff samt koffeinholdig drikke bør ikke tilbys». 
TINE tilbyr ingen slike produkter i Skolelyst.
 

Du kan lese mer om de enkelte punktene i «Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen».