Derfor er melk viktig

En viktig del av kostholdet

Melk og meieriprodukter er den viktigste kilden til kalsium og jod i det norske kostholdet. I tillegg er melk kilde til en rekke andre viktige næringsstoffer, som for eksempel proteiner, B-vitaminer og fosfor. Hvis man utelater meieriprodukter fra kostholdet kan det være vanskelig å dekke behovet for næringsstoffene som melken er en god kilde til.

skolelyst_lettmelk_nytt_design

 

Jod

Visste du at melk og meieriprodukter bidrar med om lag 60 % av jodinntaket vårt? Jod er et sporstoff som er viktig for normal vekst og utvikling hos barn. Jod er også viktig for vår kognitive funksjon. Mager fisk og meieriprodukter er våre viktigste kilder til jod, og de som spiser for lite av disse matvarene har derfor risiko for å få for lite jod. Spesielt er dette en utfordring hos unge jenter og fertile kvinner.

 

Kalsium

Melk og meieriprodukter bidrar også med om lag 60 % av kalsiuminntaket vårt. Kalsium trenger vi blant annet for å bygge og vedlikeholde et sterkt skjelett. Skjelettet brytes ned og bygges opp gjennom hele livet, og det er derfor viktig å sørge for å få i seg nok av de riktige næringsstoffene. 

Vitamin D er nødvendig både for opptak og regulering av kalsium, man kan derfor med fordel velge meieriprodukter som er beriket med vitamin D. Undersøkelser viser at norske barn og ungdommer får i seg for lite vitamin D.

 

Tre porsjoner meieriprodukter om dagen

Sammen med et sunt og variert kosthold og en aktiv livsstil bidrar kalsium til å vedlikeholde skjelettet, og jod til normal vekst og utvikling blant barn. En tommelfingerregel er å spise tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag, fordi det bidrar til å sikre inntaket av melkens viktige næringsstoffer. 

Et eksempel på tre porsjoner er:
• et glass melk
• en yoghurt
• en brødskive med gulost

 

Kilde: Helsedirektoratets Kostholdsråd, Ungkost 3