Lettmelk Kakao produseres uten tilsetningsstoffet karragenan i løpet av august 2022

 

Vi opplever at mange stiller spørsmål til tilsetningsstoffet karragenan som brukes i Skolelyst® sin Lettmelk Kakao. Karragenan brukes for å sikre jevn fordeling av ingrediensene i noen produkter, og for at de skal få rett konsistens. Uten en stabilisator, vil kakaoen synke til bunns og blandingsforholdene ved tapping bli ulik fra kartong til kartong. Det er et vanlig og godkjent tilsetningsstoff som benyttes i mange ulike matvarer i dag, blant annet i sjokolademelk og desserter. Både norske og internasjonale myndigheter vurderer tilsetningsstoffet som helt trygt.

Det europeiske mattrygghetsorganet (EFSA) har imidlertid satt i gang et arbeid for å evaluere enkeltstudier på en bestemt type karragenan, som har antydet at tilsetningsstoffet kan ha uheldige effekter på tarmen hos mus. TINE benytter seg ikke av denne typen karragenan. Når det er sagt vil vi starte arbeidet med å se på mulighetene for hvordan vi i vår produksjon kan lage kakaomelk uten bruk av stabilisator.

Etter å ha gjennomført en rekke tester og lansert enkelte varianter uten, ser vi at vi klarer å opprettholde den gode kvaliteten og produsere trygge og sunne produkter uten karragenan. Derfor vil Skolelyst® Lettmelk Kakao uten tilsatt sukker produseres uten karragenan i løpet av august. Løsningene her vil være forskjellig fra produkt til produkt med tanke på mattrygghet, holdbarhet og bærekraft. I kakaomelken vil vi først erstatte karragenan med en stabilisator som heter gellan gum, for deretter å se på mulighetene for hvordan vi i vår produksjon kan lage kakaomelk uten bruk av stabilisator.

Her kan du se flere spørsmål og svar om karragenan.